esmaspäev, 25. jaanuar 2016

"Muld kui kuld" Palupera põhikoolis

                                        „Muld kui kuld“ Palupera põhikoolis

 Sügisel kutsus Tartu Ülikooli muuseumis töötav Hull Teadlane kõiki Eesti koolide 1.-3. klasside õpilasi osalema teaduskonverentsil „Muld kui kuld“. Konverentsil osalemiseks pidid õpilased rühmades kuue nädala jooksul kasvatama taimi, viima läbi vaatlusi, panema tulemused kirja ja nende põhjal koostama uurimistöö.
Hullu Teadlase teaduskonverentsist võttis sellel aastal osa 66 gruppi 12 erinevast maakonnast.
 Palupera põhikooli kolm meeskonda: "Mulla Rock" (Karel, Ergo, Sander), "Mulla Roki Minionid" (Karin, Birgit) ja "Minecrafti kuninglik aiatööstus" (Martti, Andres, Roosi, Karl Markkus) olid kohe rõõmuga valmis taimi kasvatama. Õnneks olid ilmad novembris sügiseselt soojad ja kooliõue mutimulla hunnikutest sai kilekottidega mulda klassiruumi toodud. Kareli, Karini, Karl Markkuse ja õpetaja toodud seemned sai mulda pandud, piisavalt kastetud ja valitud kolm erinevate tingimustega kasvukohta. Esimesed taimed oli üleval juba nelja päeva pärast. Klassiruumis oli piisavalt soojust, valgust ja õpilaste hoolisevat kätt. Kahe poole nädala pärast istutasime taimed ümber. See ei olnud parim otsus, aga kõige tähtsam on katsetamine ja uurimine. Kuus nädalat möödus väga kiirelt. Õnneks koolivaheaeg ja väga külmad ilmad ei teinud hävitustööd kogu taimepargis. Tugevamad isendid on veel praegugi elus ja kasvavad klassiruumis meie rõõmuks edasi. Kõige vastupidavamad oli sibulad ja murutaimed.

 Esmaspäeval, 25. jaanuaril kutsusid Hull Teadlane ja tema assistent Annika Pindis Valgamaa ja Võrumaa tublid taimekasvatajad Valga põhikooli, et teha koos põnevaid katseid mullaga ning selgitada uurimustöö koostamise põhimõtteid. Läbi katsete saime näha, millest muld koosneb, kuidas muld imab vett, kuidas pärmseened paremini kasvama panna, milline näeb välja vihmauss arvutiekraanil 200 kordse suurendusega luubi all. Õpilased said Hullu Teadlase käest küsida küsimusi ja juhendajad said infot uurimustöö koostamise kohta.
 Meie kooli kolm meeskonda alustavad oma uurimustööde koostamisega. Hoiame meile pöialt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar