Palupera
Põhikooli algklasside õpilased küpsetasid leiba Hellenurme vesiveski uues
leivakojas. Veskiemand Mae Juske juhendamisel tegime ühiselt valmis leivataina.
Leivaastjas olevale juuretise segule lisasime soola, suhkrut, köömneid ja
rukkijahu. Kui tainas sai valmis sõtkutud, jagati see väikesteks tükikesteks.
Iga laps tegi valmis oma leivakakukese. Väikesed leivakesed olid erineva kuju
ja huvitavate meistrimärkidega. Veskiemand tõstis leivalabidaga kakukesed ahju
küpsema. Uudishimulikud silmapaarid jälgisid kõike ootusärevalt. Kõige tähtsam
oli meelde jätta oma pätsi välimus.
Leibade küpsemise ajal tegime ringkäigu
üle saja aasta vanuses vesiveskis. Veskiemand Mae avas turbiini ja vee jõul
töötav veski läks naginaga tööle. Huviga jälgisime kuidas kotitäiest
nisuteradest sai jahu ja manna, kuidas terad eraldati sõkaldest ning kuidas
„püksid püüli sõelusid“.
Aeg kadus kiirelt ja õpilaste
valmistatud leivapätsikesed ootasid ahjust väljavõtmist. Enne kakukese kotti
panemist kaunistasime leivakotid. Omatehtud leib võiga viis keele alla ja
tassitäis kuuma piparmündi teed oli väga hea.
Ise tehtud ja hästi tehtud leival oli
võrratu maitse. Südamest tänud veskiemand Maele, perenaise abilisele
Kristiinale ja veskimees Harrile ehedate emotsioonide eest leivakojas ja
vesiveskis.
Ilmus "Otepää Teatajas" 18.10.2013
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar